Összetevők:
ionmentes víz, fruktóz, cianokobalamin (B12-vitamin), tartósítószer( kálium-szorbát, aroma, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav)
A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely részt vesz az emberi szervezet számos biológiai folyamatában, és a következő tulajdonságokkal rendelkezik (EFSA: Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság):
• A B12-vitamin hozzájárul a normális energiatermeléshez és a homocisztein anyagcseréhez.
• Hozzájárul a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.
• A B12-vitamin hozzájárul a vörösvértestek normális képződéséhez.
• Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
• A B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez és a pszichológiai funkciók fenntartásához.
• A B12-vitamin részt vesz a sejtosztódás folyamatában.
A MARNYS® folyékony B12-vitamin forrása fermentatív eredetű cianokobalamin, így vegánok számára is alkalmas.
A B12-vitamim forrása (a kiegészítők kivételével) az állati eredetű élelmiszerek (tenger gyümölcsei, hús, hal, tejtermékek). Mikroorganizmusok termelik, és az állati eredetű élelmiszerekkel kerül az emberi táplálékláncba. A zöldségek, gyümölcsök és minden más, nem állati eredetű élelmiszer nem tartalmaz B12-vitamint.
A B12-vitamin-hiány gyakorisága és előfordulása a leggyakoribban a vészes vérszegénységgel hozható összefüggésbe, amely 100 000 főre vetítve 50-4 000 esetben fordul elő. Általánosságban elmondható, hogy minden korosztály érintett lehet, de az idősebb felnőttek 10-15%-a szenved elégtelen B12-vitamin-szintben. A vészes vérszegénység többek között csecsemőknél, gyermekeknél és vegetáriánusoknál, savlekötő szereket használóknál, illetve felszívódási zavarok miatt alakulhat ki.
Forrás: Zempleni, J. (2007) et al. Handbook of Vitamins-Fourth Edition. Az emberi vitamin- és ásványianyag-szükséglet FAO/WHO (2001).